En halvdag på Omberg

Tillbakablick från en tur till Omberg – 10 september 2017.

En söndag i september åkte jag till Omberg med Jonas. Då bodde jag fortfarande i Linköping så vi körde därifrån och det tog ungefär en timme att köra.

Vi parkerade bilen vid Stocklycke och därifrån började vi vår vandring. Vi valde att gå den blåa leden (Ellen Keys led) som är 6 km lång. Vi gick motsols på leden och kom ganska snabbt fram till Vättern där vågorna blåste höga mot de branta klipporna. Där blev det såklart ett fotostopp.

Efter fotostoppet fortsatte vi in i skogen. På vissa ställen var stigen ganska smal och brant. Efter en stund valde vi att stanna för en fikapaus med en jättefin utsikt med Vättern mellan tallarna.

När vi hade fikat klart fortsatte vi vandringen genom bokskogen. Efter en stund kom vi ut på en väg och där fick man gå en sträcka på vägen ett tag. Jag föredrar skogsstigarna men utsikten från vägen var inte fy skam heller.

Det var skönt när vi kom in i skogen igen. Då var det brant uppför en bra bit. Jag kände av att jag hade varit förkyld och att konditionen inte var som det brukar. Men det var värt mödan för vi kom upp på Ombergs topp, Hjässan, och där var utsikten väldigt fin.

När vi beskådat utsikten började vandringen neråt igen. Då kom vi in i skog med massor av svamp. Vi hittade även en liten groda. Byxorna blev leriga och blöta när jag låg där på marken och fotade.

Vi fortsatte vår vandring genom skogen efter svampfotograferingen och vi kom fram till Mörkahålkärret. Det är ett kalkkärr och där omkring hittade vi mer svamp. Fina flugsvampar som jag bara var tvungen att fotografera.

Efter det promenerade vi sista sträckan som var kvar till Stocklycke. Det var en väldigt bra led med härlig variation på naturen. Den var också lagom lång för en halvdagsutflykt. När man bara vill ut i naturen litegrann och när man vill ha tid att stanna och fota utan att känna att man måste gå långt. Jag var verkligen helnöjd med den halvdagen på Omberg. 

Precis när vi kom fram till Stocklycke började det duggregna. På E4an hem sen var det väldigt lokala skurar och växlande väder. Så vi hade väldigt tur med vädret då vi fick perfekt vandringsväder.

Inlägg skapade 321

3 svar på “En halvdag på Omberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen