Septemberdag på Arholma

Lördagen den 21 september åkte jag och Frida ut till Stockholms skärgårds nordligaste ö, Arholma. Det var över en månad sedan jag var i skärgården (om Gålö inte räknas, men dit kan man åka med bil). Men nu var det dags igen och skärgården visade sig från sin bästa sida. Vacker och strålande höstdag.

Resan ut till ön

Vi startade med Fridas bil från Sollentuna halv nio på morgonen. En och en halv timme senare var vi framme vid Simpnäs brygga. Därifrån tog vi båten till Arholma. Båtresan tar bara en kvart och nu under lågsäsong kan man åka med SL-periodbiljetter (det går även att betala med SL-reskassa). Strax innan elva landade båten på Arholma.

Arholma båk

Framme på Arholma bestämde vi oss för att först ta oss upp till Båken. Det är en känningsbåk som byggdes 1768 (mer om båkens historia kan du läsa här). Det är ett ingenkänningsmärke som ses vid klart väder. Där uppe satte vi oss och fikade vårt medhavda kaffe och bulle.

Kvarnberget

Vi gick vidare och hittade ut på vägen igen. Där gick vi förbi kyrkan som stod på Kvarnberget. Vi såg såklart den enda kvarnen som stod kvar där bredvid kyrkan. Tidigare fanns där tre kvarnar.

Lanthandel och dansbanan

Därefter gick vi tillbaka till hamnen för att spana in lanthandeln, som var väldigt mysig. Vi fortsatte sedan upp till dansbanan där det på somrarna finns krog och café. Nu fanns det ”bara” en fin utsikt över hamnen.

Arholma batteri

Nästa mål var att bege sig till Arholma Nord. Där var också verksamheten stängd för säsongen men naturen finns ju alltid kvar. Vi vandrade upp vid utsiktsplatsen vid Arholma batteri. En gammal militäranordning från Kalla kriget. Där åt vi vår lunch.

Skogspromenad

Vi ville inte gå samma väg tillbaka och tack vare Naturkartan hittade vi att det skulle finnas en skogsstig att gå. Vi gick ut i skogen bakom Arholma Nords anläggningar. Stigen försvann efter en stund så vi fick gå lite off road i spännande terräng innan vi hittade till den utmärkta stigen. Det var en smal skogsväg med blåa markeringar. Väldigt fin men också väldigt blöt. Det var som små sjöar vi skulle ta oss över. Men det var kul.

Tillbaka mot bryggan

När vi kom ut ur skogen kom vi till en grusväg igen. Vi gick längs med grusvägen, sedan på en gräsbevuxen stig och ut på grusvägen igen. Det blev en vända upp till dansbanan igen för att titta på utsikten och äta lite frukt.

Därefter gick vi ner till hamnen igen och vi satte oss på en bänk i väntan på båten. Det var ungefär en timme kvar tills båten skulle gå, men det var skönt att inte behöva stressa.

Hemfärd

Båten hem gick 17.15 och vi var tillbaka på fastlandet vid 17.30. Strax innan 19 släppte Frida av mig vid Häggviks station, därifrån tog jag tåg, tunnelbana och buss hem till min lägenhet. Lite trött men väldigt nöjd kom jag hem strax efter åtta.

Mer om Arholma

På min hemsida för mina skärgårdsfotografier har jag skrivit mer om Arholma. Läs mer här.

Inlägg skapade 323

5 svar på “Septemberdag på Arholma

  1. Fina bilder från Arholma där har jag tältat några gånger. Gillar du natur är även Ängsö fint speciellt mitten av maj till början av juni. Svartlöga borde du även besöka går man över ön så hittar man många fina träbodar nackdelen är den korta tiden innan man måste till båten igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen