Bullar och gruvor

Ut till ö

Det var dags för äventyr med Amanda igen, onsdagen den 29 juli, vi hade bestämt att vi skulle ut till en ö – Utö. Jag hade varit där två gånger innan, båda gångerna tidig vår. Så det var kul att åka tillbaka dit under sommaren och högsäsong då mer var öppet. Även om jag kanske egentligen föredrar skärgård under lågsäsong då det är lite mindre folk.

Jag tog bilen till Årsta brygga och mötte upp Amanda där. Vi var tidiga till båten då vi ville vara säkra på att komma med (det är lite mer begränsningar nu i.o.m. covid-19). Det fanns plats ombord och vi kom med. Ungefär en halvtimme senare klev vi iland vid Gruvbryggan på Utö.

Utö Kvarn

Vi började äventyret på ön med att gå upp till den gamla kvarnen som står högt belägen relativt nära gruvbyn. Kvarnen är stängd i år men den var fin att se utifrån. Vi tog några bilder på kvarnen och utsikten innan vi promenerade tillbaka ner till hamnen.

Fikapaus

Anledningen till att vi gick tillbaka till hamnen var för att göra ett besök på Utö Bakgård. Det bageriet gör så goda bullar, det drivs av Tobias Bergstrand som varit medlem i svenska bagarlandslaget (2010-2012). Vi köpte varsin bulle och började gå längs med slingan ”Utö Runt”. Vi gick till en fin utsiktspunkt och slog oss ner för fikapaus. För bullsugna var vi!

Utö Runt

Efter fikastoppet promenerade vi vidare längs med slingan ”Utö Runt”. Det var väldigt mysiga stigar nära kusten och även in i skogen. Hela slingan är ca 15km lång, men vi valde att ta lite genvägar på andra stigar också. Allt väl utmärkt. Stigarna är bitvis ganska kuperade men det gillar ju jag så det var kul.

Lunchpaus

När vi kom fram till Rävstavik slog vi oss ner för en lunchpaus i solen (och vinden). Där finns så fina hällkar så det blev en del foto där också.

Gruvor

Utö är känt för sina gruvor som kan vara några av Sveriges äldsta järngruvor. Man tros ha brutit järnmalm där redan på 1100-talet. Trots rysshärjningarna i skärgården 1719 så togs verksamheten upp. Gruvverksamheten lades ner i slutet av 1800-talet (läs mer här). Idag är det Skärgårdsstiftelsen som förvaltar norra delen av Utö och har rustat upp gruvorna som idag är en turistattraktion.

En till bulle

Vi tänkte ta båten som gick 14.45 tillbaka till fastlandet och eftersom vi var tillbaka i hamnen i väldigt god tid så unnade vi oss en bulle till. Satte oss på bryggan och fikade. Sen såg vi att folk samlades på bryggan och vi tänkte att det var väldigt tidigt att folk ställde sig i kön. Men för att vi inte skulle missa båten gick vi ditåt också. Det visade sig gå en båt 13.50 också, så vi tog den tillbaka istället.

Länkar

Är du nyfiken på de olika lederna som finns på Utö så finns en väldigt bra karta här.

Vill du läsa om ett av mina tidigare besök på Utö så finns det här.

Läs Amandas inlägg om dagen här.

Inlägg skapade 323

22 svar på “Bullar och gruvor

  1. Det var verkligen en härlig utflykt det är en fin ö! 😀 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna! Kram 😀

 1. Vilken härlig tur du och Amanda verkade ha gjort, så himla vackert verkligen! Utö verkar vara otroligt mysigt, och tycker det är så häftigt med just gruvor :> KRAM

  1. Ja, det var en riktigt underbar tur 😀 Det är en väldigt fin och mysig ö, jag gillar att det finns fina vandringsleder där 😀 Kram

  1. Vilken mysig utflykt! Gillar verkligen att läsa om alla dina äventyr och få massa idéer till platser att besöka ?
   Ja jag gillar också bilden med vidvinkel bättre, är så ledsen att det objektivet gått sönder ?
   Kram

   1. Tack så jättemycket Yasmine! Kul att du gillar mina äventyr och blir nyfiken på platserna! 😀 Hoppas du får tag i en ny vidvinkel någon gång då 🙂 Kram

 2. Jag känner inte till Utö direkt. Bara namnet, så det var mysigt att titta på alla fina bilder därifrån. Tänk så fin sommar vi fick i ahgusti!

  1. Det är en väldigt fin ö och lättillgänglig, så det märks speciellt på somrarna då det är många besökare där 🙂 Ja, det är fint väder, men jag gillar också att sommaren har varit lite svalare för jag orkar mer då 🙂

  1. Jaa, vi är ganska bra på att göra bra utflykter 😀 Och visst var bullarna supergoda! Väl värda att vänta på 😉 😀

  1. Kul att du också har varit där! 😀 Det är en väldigt fin ö och jag gillar att de har bra leder att gå på 🙂 Ha det bra du också! Kram 🙂

 3. Åh så himla mysigt!! Skulle önska kunna besöka mer Skärgårdar i Stockholm, får nog bli sedan när barnet är fött och när vi åter är bosatta i Stockholm 🙂

  1. Det var verkligen jättemysigt! 😀 Ja, du får passa på att göra lite utflykter ditåt när ni flyttat tillbaka 🙂 Det finns ju många fina öar i skärgården 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen