Halvdag på Gällnö

En tillbakablick till 30 juli 2018

Mot Gällnö

Jag har åkt förbi Gällnö många gånger på väg ut mot Stavsudda- och Möjaskärgården. Flera gånger har jag tänkt att jag vill besöka ön och inte bara åka förbi. Så jag tog tag i den saken nu i somras. 30 juli hoppade jag på Waxholmsbåten från Strömkajen på morgonen. Köpte kaffe och bulle på båten. Filmade lite från båten, tittade på vattnet och läste. Efter ungefär två timmar på båten landade jag på Gällnö.

Gällnö by

Först gick jag mot Gällnö by. Jag fotade lite på vägen och sen fotade jag såklart när jag kom fram till byn. Gällnö by är jättemysigt, precis som jag misstänkte då jag har sett det på bild förut. Det finns en affär som har sommaröppet och en krog. Det ligger jättefint vid vattnet bland lummiga träd.

Mysiga promenadvägar

Efter vändan ner i Gällnö by fortsatte jag min upptäcksfärd. Det är en väldigt promenadväldig ö med uppmärkta vägar och stigar. Man går förbi jordbruksmark och i skog. Väldigt varierande natur. Jag gick förbi en naturhamn där båtarna började ge sig av efter att de haft en trygg nattplats. Längs med vägen fanns det också informationsskyltar lite då och då. På skyltarna kunde man läsa om Gällnös natur och historia, vilket var jättekul att få lära känna ön lite mer på djupet.

Jag pausade under en tall vid vattnet och hittade även en klippa där jag hade fin utsikt. Sedan vandrade jag vidare.

In i skogen

Det är en fyra kilometer lång kulturstig mellan Gällnö by och Gällnönäs, den gick jag. Men längs med vägen svängde jag av mitt in i skogen också, hittade fina skogsstigar som var solbelysta. Älskar när solen skiner in mellan trädgrenarna. Jag följde en stig till en ”ryssugn”. Ryssugnen är ett spår från rysshärjningarna som varade i Stockholms skärgård runt år 1720. Ryssarna brände ner byar i skärgården och de behövde slå läger, där de slog läger kunde de bygga ryssugnar där de bakade bröd.

Gällnönäs

Jag gick sedan till Gällnönäs, som också har en egen brygga som Waxholmsbolaget angör och som jag också har åkt förbi många gånger. Det var fint där också. Men jag fotade inte så mycket då det kändes som om det mest var privatägt ner mot vattnet.

Tillbaka till Gällnö by

Därefter traskade jag tillbaka till Gällnö by där jag väntade på mamma och pappa som kom med egen båt. Vi köpte fika på affären och satte oss för att fika. Det var väldigt mysigt. Vi tog sedan en promenad tillsammans, för de ville ju också se lite av ön. Då gick vi förbi Gällnös gamla skola igen som idag är ett vandrarhem. Efter vår lilla promenad tog vi båten hem till Stavsudda. Väl hemma på vår ö hoppade jag direkt i vattnet för jag var ganska varm efter dagens vandring.

En pärla mitt i skärgården

Jag gillar verkligen Gällnö. Genuin och mysig. Helt klart en grön pärla mitt i Stockholms skärgård. En pärla som jag ska åka tillbaka till.

Film från dagen

Inlägg skapade 325

20 svar på “Halvdag på Gällnö

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det finns väldigt många fina platser runt omkring i Sverige 😀
   Kram

 1. Wow så vackert… Var det rysstallen där den fantastiska stenformationen med vattnet fanns… Så vackert ställe och att det fanns ett vandrarhem var bra, dit skulle jag vilja åka när coronan är över och se dessa fina platser du visar på bilderna ?… kram

  1. Tusen tack! 😀 Stenformationen är en gammal ryssugn ja, jag tror att det var nära vattnet förr, men i och med landhöjningen är den nu mitt i skogen 🙂 Jamen åk dit om du får möjlighet det är en väldigt mysig och genuin ö 🙂 Kram

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det finns verkligen många fina platser runt omkring oss 😀 Kram

  1. Det är en väldigt mysig och fin liten ö mitt i skärgården 😀 Gillar den jättemycket 🙂

 2. Vad mysig plats. En riktigt gammeldags by på landet, perfekt för sommar och semester.
  Hilma fina fotografier! Kul att få följa med dit via dina bilder.
  Ha det fint!
  Christina

  1. Javisst är det en mysig ö! 😀 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna och inlägget 😀 Ha det jättebra du också! Kram

 3. Hej Annie
  Jag gilla alltid dina bilder. Det är sant, du har ett visst sätt att fotografera. Och resultaten är underbar. Jag titta alltid på din blog.
  Gällnö känner jag inte och bilder är för mig en upptäckt. Du visar mycket bra öarna av Skärgårdens.
  Du skrev över dina tillbakablickar. Vet du, det stör mig inte att titta på de. Jag tycker personligt att man titta på de med en andra blick och man upptäckt saker som vi inte såg för första gången.
  Kram
  Erik (Frankrike)

  1. Hej Erik! Tack så jättemycket! Det är kul att du tittar förbi och kommenterar och gillar mina bilder! 😀
   Ja, jag är en hel del ute i Stockholms skärgård, gillar närheten till vattnet. 🙂 Och bilder blir ju inte så inaktuella, det är kul att se tillbaka och minnas 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen