Årets första tältäventyr

Mot Stora Envättern

Det var valborgsmässoafton och det var dags för årets första tältäventyr. Emil hämtade upp mig efter jobbet vid Södertälje hamn. Därefter styrde vi mot naturreservatet Stora Envättern som vi hittat på en karta när vi letade efter ett lämpligt tältställe. Det vi var ute efter var en plats vid en sjö med eldplats, en bit från Stockholm, då vi helst ville vara helt själva. På kartan såg vi att det skulle finnas minst tre eldplatser vid den sjön. Vi parkerade bilen och började gå in i naturreservatet. Fina skogsstigar och det doftade solvarma barr. Vi gick tills vi kom fram till sjön.

Hitta tältplats

Vid sjön fanns den första eldplatsen valde vi bort och gick vidare längs med sjön. Vi passerade en eldplats till (och några outmärkta eldplatser). Den var också fin men vi valde att gå vidare. Efter en stund hittade vi platsen där vi valde att slå läger. Vi satte upp tältet som fick en utsikt över sjön. Emil gick och hämtade lite ved vid en tidigare eldplats. Jag läste under tiden jag väntade på honom.

Lyxmiddag och spegelblank sjö

När Emil kom tillbaka startade vi mitt Primuskök för att börja med middagen. Vi hade med oss renskav, svamp och lök, så det blev en renskavssås. Potatisen hade vi kokat dagen innan så den stekte vi på. Sedan toppade vi allt med lingon. Det var magiskt gott. Extra lyxigt var att vi hade med en flaska fin. Där satt vi alldeles ensamma i naturen. Stillheten infann sig. Sjön blev spegelblank. Emil gjorde upp en eld. Vi grillade lite marshmallows. Satt och pratade och bara njöt av den friska vårkvällen när solen sänkte sig bakom träden.

Frukost

Efter en frisk och lite kylig natt vaknade vi vid halv åtta. Jag satte igång Primusköket för att tillaga frukost. Jag hade med mig krabbelur-smet som jag gjort på torsdagen. Jag stekte krabbelurerna och Emil gjorde kaffe. Han gjorde även upp en liten eld till för mysighetskänslan. Vi satt där på skogsbacken i den friska morgonluften och åt vår frukost innan vi packade ihop.

Runt sjön

När vi hade släckt elden, packat ihop tältet och alla tillbehör satte vi på oss ryggsäckarna. Istället för att gå tillbaka samma väg som vi kom bestämde vi oss för att testa gå runt sjön. Det var väldigt fina stigar och man såg vattnet nästan hela tiden. På vissa ställen var det väldigt blött så skorna blev lite fuktiga. Men vi kom runt sjön.

En sista kaffepaus

Innan vi lämnade sjön slog vi oss ner för en sista kaffepaus. Vi satt där och njöt i solskenet. Sedan begav vi oss den sista korta sträckan från sjön till parkeringen och brummade hemåt. Väldigt nöjda med en härlig tältpremiär och sugna på mer tältning. Så efter det här beställde vi ett nytt (större tält) och ett nytt liggunderlag (är du nyfiken på att se vad redan nu så finns en video med nya tältet på min Youtube-kanal).

Film från tältäventyret

Inlägg skapade 323

19 svar på “Årets första tältäventyr

 1. Den här turen är verkligen drömsk! Och sova i tält, wow, har jag inte gjort på säkert 15 år! Renskavsgryta är en av mina favoriträtter 🙂

  1. Ja, det kunde inte ha blivit så mycket bättre! 😀 Vi kommer tälta väldigt mycket mer i år, vilket blir superhärligt 😀 Renskavgryta är verkligen mums, speciellt utomhus 😀

 2. När vi var yngre tältade vi också ofta med vänner och kunde mysa på samma plats i en vecka.. Precis som er tältade vi alltid vid en sjö, på den tiden skulle man ha stora tält och det behövdes då vi var tre personer och en schäfer i tältet… Sedan hade man också förtält där man kunde sitta om det regnade =) Underbara bilder och eldstadsbilderna var så fina..

  1. Det låter ju superhärligt 😀 Vi köpte ett större tält efter det här så det känns väldigt bra då vi kommer tälta en hel del i sommar (och säkert även i höst) 🙂 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilderna 😀

  1. Det var verkligen en fantastisk helg! 😀 Så mysigt att tälta och laga mat i naturen med någon som man tycker om 😀 Det går inte att begära så mycket mer 😀 Ha det bra du också!

   1. Hej Annie, vilket fantastiskt äventyr ni hade och så nära inpå knutarna dessutom.Tack för alla tjusiga bilder och berättelser från vandringen.Bor själv i Solna men blir sugen på testa samma vandring som ni gjorde runt stora Enhörningen.Men bara över dagen och utan tält isåfall.Har tidigare vandrat delar av Sörmlands leden.Väldigt fint det också!!

 3. Vilken fin tur ni fick! Väldigt vacker natur. Tänk vilken ynnest vi har med”Allemansrätten”.
  Och himla tur med vädret också- Log lite när jag såg ert tält- Vi hade 1979 med oss ett sådant när vi under 6 veckor reste runt i USA. Vi döpte tältet till Sture och när resan var avslutad fick han medalj för tapperhet i fält- Härliga minnen att tälta på Hawaii, i Grand Canyon, och på öarna utanför Cape Cod.
  Men det var då.
  Härliga bilder och väldigt roligt att hänga med via dem-

  1. Ja, det var verkligen en fantastisk tur 😀 Jag är väldigt tacksam över allemansrätten och att det är relativt enkelt att röra sig fritt i den svenska naturen 🙂 Spännande med tältäventyr i USA, det låter fantastiskt! 😀 Tack så jättemycket, kul att du gillar bilder och inlägg 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen