En roadtrip på höstlovet

Nu har det nästan blivit en tradition. För tredje höstlovet i rad blev det en roadtrip söderut. För två år sedan blev det en roadtrip till Jönköping, förra året blev det en roadtrip till Varberg. I år blev det ännu längre söderut. Men den här gången åkte jag inte själv, den här gången åkte jag med den där jag hälsade på i Varberg förra året.

Middagsstopp

Fredagen den 29 oktober 2021

Planen var att vi skulle snabbt packa ur och i bilen på fredagseftermiddagen efter jobbet. Mitt i allt packstök ringer en elektriker och säger att han kan komma och fixa vår el (vi hade varit utan el i badrum, hall och sovrum i några dagar). Jag blev lite lätt stressad men det löste sig. Elen fixades och vi kom iväg prick klockan 17 (som var ”den här tiden måste vi senast åka”). Vi kom fram till vårt första stopp, Linköping, 19.30. Där möter vi upp två av mina kompisar som bokat bord på De Klomp. Vi äter middag tillsammans. Sedan går vi vidare för att ta en öl på ett annat ställe och möter ett gäng bekanta. Så vi blir ganska många. Däremot är vi ganska trötta så vi stannar inte så länge. Jag och Emil följer med Mari hem och lånar toalett och sen går vi till bilen som vi parkerat fem minuter därifrån för att sova.

Lyxfrukost och ödemarker

Lördagen den 30 oktober 2021

Vi vaknade ganska tidigt i bilen och det var alldeles lagom kyligt. När vi vaknat till lite promenerade vi bort till Mari och Kalle för att låna toaletten. Sen gick vi alla fyra till Simons Rosteri och Bageri, ett otroligt fint och mysigt ställe, och åt en lyxfrukost.

Sedan styrde vi söderut på E4:an. Det blev ett bensträckarstopp vid Brahehus. Det är en fin gammal ruin med utsikt över Vättern. Den här lördagen var det lite disigt så sjön smälte ihop med himlen vid horisonten.

Efter vårt lilla fotostopp vid Brahehus styrde vi vidare ner i Småland. Målet var Store Mosse nationalpark. Där parkerade vi vid den stora parkeringen och gick bort mot den vandringsslinga jag ville gå. Jag ville nämligen se mycket av mossen, därav hade jag tittat ut att gå Lilla Lövö runt. Slingan är på dryga 6 kilometer, men vi fick gå lite längre då vi gick från den stora parkeringen. Hur som helst, en väldigt fint slinga med ödekänsla. Mer om den turen skriver jag om här.

När vi hade vandrat klart flyttade vi bilen till en lite mindre parkering. Där var vi helt själva. Vi gjorde upp en eld på eldplatsen och grillade korv till middag. Det var väldigt mörkt och mysigt. Sen kröp vi in i bilen, tittade på Downton Abbey innan sovadags.

Blogginlägg med mer om Store Mosse-vandringen kommer senare.

Lövskog med utsikt

Söndagen den 31 oktober 2021

Efter en grötfrukost vid Store Mosse nationalpark brummade vi vidare söderut. Vi åkte till en nationalpark som jag velat besöka länge – Söderåsens nationalpark. Jag var lite orolig att vi skulle missa höstfärgerna på träden. Men på vägen neråt så kände jag mig lugn då solen sken genom träd som hade en del löv kvar på grenarna.

Vi parkerade vid Naturum. Jag hade sett ut två slingor jag ville gå i den nationalparken. Den första vi valde att gå var den röda Liakroksrundan som är på dryga 7 kilometer. Den går upp förbi Kopparhatten som bjuder på en fantastisk utsikt över ravinen. Mer om den vandringen kommer i ett annat inlägg.

Efter vår höstiga vandring åkte vi till en parkering vid ett naturreservat som ligger tio-femton minuter från Söderåsen. Där ställde vi oss för natten. Gjorde upp en eld på eldplatsen och grillade korv till middag. Så det blev en repris på kvällen innan, förutom att platsen var en annan.

Blogginlägg med mer om vår första vandring i Söderåsens nationalpark kommer senare.

Vandring i ravinen

Måndagen den 1 november 2021

Vi startade veckan med att köra direkt till Söderåsens nationalpark, det tog ju bara tio minuter från vår övernattningsplats. Frukost åt vi i nationalparken. Därefter gick vi vår andra vandring i Söderåsen. Den här dagen blev det den blåa slingan som kallas Hjortsprångsrundan. Den är nästan 8 km lång och går både nere i ravinen men också en del ovanför. En fin vandring som jag skriver mer om i ett senare inlägg.

När vi vandrat klart åkte vi till Höganäs. Där gick Emil in på gymmet för att låna dusch. Jag låg i bilen och läste. Sedan åkte vi hem till Emils kusin där vi blev bjudna på ärtsoppa till middag. Väldigt gott och väldigt trevligt. Efter det stoppet åkte vi till en parkering vid en strand. Det var helt mörkt så vi såg ingenting av omgivningarna men det blev ett bra övernattningsstopp. Downton Abbey och sedan sovadags.

Blogginlägg med mer om vår andra vandring i Söderåsens nationalpark kommer senare.

Klippor och ett omtalat konstverk

Tisdagen den 2 november 2021

Det var en fin strand vi vaknade vid på tisdagen. Emil kokade upp vatten till gröten. Sedan tog gasen slut. Så vi fick inget kaffe.

Kaffeproblemet löste vi genom att åka till Mölle Krukmakeri, som jag såg att Amanda besökt några veckor tidigare. Där fick vi oss en varsin kopp kaffe och en liten gobit till. Det var ett mysigt ställe. Jag köpte även en kattvaktpresent till mina föräldrar som passade Selma under veckan vi var iväg.

När vi hade fått vårt kaffe och kände oss nöjda åkte vi till Kullaberg. Jag ville se de branta klipporna och fyren. Det fick jag också. Vi passade även på att vandra till Nimis och beskåda det omtalade konstverket av Lars Vilks. Väldigt speciellt ställe.

Efter våra utflykter vid Kullaberg åkte vi vidare norrut längs med Västkusten. Nästa stopp blev Halmstad. Emils moster som bor där bjöd oss på plankstek till middag. Det var en väldigt trevlig kväll. Sedan sov vi i bilen på parkeringen utanför lägenheten.

Blogginlägg med mer om vår dag vid Kullaberg och Nimis kommer senare.

Lite dötid och hem till gården

Onsdagen den 3 november 2021

När vi vaknade i Halmstad knatade vi upp till Emils mosters lägenhet. Där var frukosten framdukad. Det blev en väldigt fin start på dagen och vi kände oss lite bortskämda. Därefter tog vi en liten promenad i Halmstad innan vi for vidare.

Planen var att luncha i Varberg med en kompis till Emil. Vi åkte alltså till Varberg. Fördrev tiden på ett café där vi fikade och läste. Därefter spenderade vi lite tid på biblioteket, jag hann läsa två noveller. Sedan ställde den kompisen in då hans tidsplan inte höll. Vi köpte med oss lite pastasallad och åkte till Gamla Varberg. Ett naturreservat jag faktiskt besökte året innan på höstlovet.

Efter det åkte vi vidare norrut. Ett kort stopp i Göteborg hos en av Emils bröder blev det innan vi åkte hem till Emils barndomsgård i södra Dalsland. Där värmde vi morotssoppa till middag och spelade Yatzy med Emils mamma. Det var väldigt skönt att få landa där.

In i dimman

Torsdagen den 4 november 2021

När vi vaknade på morgonen och drog upp rullgardinen möttes vi av en dimmig vy.

Utanför fönstret på nedervåningen såg jag spindelnät, med dagg. Det var bara att slänga på makroobjektivet och bege sig ut i dimman. Jag tog en runda och hittade lite annat smått och gott att föreviga i kameran.

Sedan var det dags att gå in och äta frukost med Emil och hans mamma. Jag läste lite efteråt. Emil var ute och bytte däck på bilen. Jag tog en liten promenad i dimman igen. Vi packade ut allt ur bilen. Jag hjälpte Emil att fixa med bilen. Inredningen i bilen skulle nämligen ut för att göras om till en mer lämplig arbetsbil. Sovplatsen skulle bort och jag fick skruva loss en massa skruvar. Dagen flöt förbi i ett väldigt lugnt och behagligt tempo.

Solsken på gården

Fredagen den 5 november 2021

När vi drog upp rullgardinen på fredagsmorgonen var vyn egentligen densamma men ändå så olik. Tänk vad väder och ljus kan göra skillnad. Emil och jag tog en promenad i solen efter frukosten. Sedan fortsatte vi att fixa med bilen. Mitt på dagen kom Emils syster med familj. Så det blev lite häng med dem också. Emil tog fram luftgeväret och sköt lite med sina systersöner. Det var en fin dag på många sätt.

Lång hemresa

Lördagen den 6 november 2021

Under lördagen skulle vi åka hem. Vi fick packa in allt i bilen igen. Sedan for vi förbi Emils kusin utanför Trollhättan. Vi fick en kopp kaffe innan vi for vidare mot Stockholm. Det var en lång hemresa med en massa köer vid Södertälje och genom Stockholm. Efter sex timmar kom vi hem till slut. Lagade lite middag. Jag gjorde också en bröddeg som skulle jäsa i kylskåpet under natten. Sedan hade vi en lugn kväll i soffan.

Hemma-fixar-dag

Söndagen den 7 november 2021

Det var skönt att vakna hemma i sin egna säng. Jag gick upp och delade degen i lagom stora bitar och körde in i ugnen. Resultatet blev gott nybakat bröd till frukost. Efter vår lyxfrukost började Emil bygga en liten sidosäng. Jag redigerade bilder. Det var skönt att få lite fix gjort hemma också. Det hade varit längesen vi båda hade en ledig dag helt hemma.

På måndagen var det dags för Emil att snickarjobba igen och jag åkte tillbaka till lärarjobbet.

Såhär åkte vi:

Fler blogginlägg från roadtripen:

Mer om Store Mosse (kommer senare).

Mer om Söderåsen, del 1 (kommer senare).

Mer om Söderåsen, del 2 (kommer senare).

Mer om Kullaberg och Nimis (kommer senare).

Inlägg skapade 327

23 svar på “En roadtrip på höstlovet

  1. Haha, ja det var ganska fullspäckat. Men jag är glad över att vi hann med några lugna dagar hemma på gården hos Emils mamma 😀 Sen får vi se om traditionen med höstlovsroadtrips fortsätter, jag gillar den i alla fall 🙂

  1. Jo, det var en ganska lång resa, men inte om man jämför med den vi gjorde i somras 😛 Tack så jättemycket, det finns verkligen mycket fint att se i vårt stora avlånga land 😀

 1. hahaaa….😂 ser att ni kört förbi min byhåla, här nere. Lika vackra bilder som alltid. Längtar efter att se dina bilder från ”min” lilla nationalpark. 🍂🍁🌲🌳

 2. Wow, vilket långt och informativt inlägg om er höstresa…får nog kolla in igen för att titta mer på dina fina fotografier. Nimis gillas – den är spännande att besöka, undrar bara vem som ska underhålla verket nu när konstnären inte längre finns i livet.
  Ha en fin kommande adventsvecka!
  Kram Christina

  1. Ja, det blev ett ganska långt inlägg 😀 Du får gärna kika in fler gånger 🙂 Ja, vi får väl se vad som händer med Nimis. Jag är kluven till konstverket, det är lite häftigt men samtidigt lite dumt med svartbygge i ett naturreservat osv. 🙂 Kram

  1. Jo vi hann ju med en hel del 😀 Ja, tack för tipset det var ett bra morgonkaffestopp när vår gas tog slut 😛 Väldigt mysigt ställe, köpte även en kattvaktspresent till mampap där 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen