En Hansastad

När vi först åkte iväg på vår roadtrip hade vi inte en tanke på att besöka Lübeck. Nu blev det så eftersom Emil tyckte att vi skulle ta färjan tillbaka till Sverige och färjan gick från Travemünde strax norr om Lübeck. Vi kom fram till Lübeck vi 17-tiden på eftermiddagen efter en lång körning från Nederländerna. Det var dock väldigt lätt att hitta en parkeringsplats då det fanns gott om plats vid nordvästra utkanten av den gamla stadskärnan. Det som var lite lurigt var att man var tvungen att skriva en lapp och lägga i rutan om man ville betala med app.

Lübeck och Hansan

Staden anlades på sin nuvarande plats på 1100-talet. I mitten av 1200-talet bildade Lübeck och andra nordtyska städer Hansan, en förening av handelsstäder. Lübeck var den ledande Hansastaden och föreningen hade monopol på stora delar av handeln i Östersjön. Runt den gamla medeltida stadskärnan rinner floden Trave. Det var en fin första blick vi fick av staden på andra sidan floden från parkeringen.

Holstentor

Vi började gå längs med floden Trave och mot Holstentor som vi sett på kartan. Det är en av Lübecks stadsportar som stod klar i slutet av 1400-talet. Idag är det ett museum.

Medeltida stadskärna

Efter att ha besökt den gamla porten in i stan promenerade vi över floden in mot den medeltida stadskärnan. Gick runt och tittade på fina gamla hus en liten stund men mest i jakt efter något att äta.

Middag

Det blev till sist middag på ett döner kebabställe. Det var väldigt gott. Tycker att bilden på bebis ser ut som om han är avundsjuk på maten. Han fick fortfarande nöja sig med bröstmjölken alla sina måltider.

Den helige andes sjukhus

Sedan passerade vi en häftig byggnad med flera tinnar och torn. Tydligen ”Den helige andes sjukhus”. En byggnad som var till för fattiga, gamla och sjuka människor under medeltiden. De som inte hade lika tur med hälsa och välgång som andra människor i Lübeck. Då kunde de få sin hjälp där, men de som hjälpte hoppades i sin tur att hjälpen skulle bidra till att de hamnade i paradiset. Byggnaden stod klar i slutet på 1200-talet.

Burgtor

Därefter gick vi vidare till den norra stadsporten, den andra som finns kvar av de gamla portarna till Lübeck. Den byggdes i mitten av 1400-talet.

Fina medeltida stad

Till sist strosade vi ner mot floden igen för att komma tillbaka till parkeringen. Det var ett kort men fint besök på två timmar i den fina medeltida staden. När vi kom tillbaka till bilen åkte vi till affären och handlade lite för att sedan hitta en parkeringsplats inför natten. I nästa inlägg är vi tillbaka på svensk mark igen.

Läs mer om vår roadtrip:

Inlägg skapade 323

6 svar på “En Hansastad

 1. Lübeck som vi känner är en mycket fin stad. Jag tycker mycket om typiska husen som vi kan också finna i Malmö och Hamburg. Tänk till exempel på Sankt Petri kyrkan i denna staden.
  Från Travemünde också en fin plats kan ni ta färjan till Malmö eller Trelleborg.
  Kram till er.
  Erik (Frankrike)

  1. Ja, vi tog färjan från Travemünde till Malmö, det var lite därför vi hamnade i Lübeck 🙂 Annars hade vi bilat genom Danmark hemåt igen, men det blev en bra tur till Lübeck 🙂 Mysig stad, gillar också husen 🙂
   Kram

  1. Ja, det var mycket gamla fina byggnader (och en del nytt som inte fastnade på bild). Men en mysig liten stadskärna 🙂 Det jag också gillar är att man läst en del om Lübeck lite i förbifarten då det var en viktig stad för Sverige längre bak i tiden med handeln osv. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen