Europas minsta nationalpark

En solig morgon vaknade vi i Skåne, nära Dalby Söderskog nationalpark som var dagens första utflyktsmål. Det är Europas minsta nationalpark och den ligger utanför Lund. Parken bildades 1918 och när den grundades trodde man att det var en liten del av urskog, men icke. Det har tidigare varit ängsmark på stället. Numera är det dock ädellövskog med ask och bok som dominerar.

Slingan runt nationalparken

Vi började gå slingan runt parken som är drygt 2 kilometer lång. Vi valde att gå den motsols. Det var en väldigt lättvandrad lite bredare stig. Det hade utan problem gått att gå där med barnvagnen, men vi hade bebis i selen. Då somnade han gott en stund också.

Död ved

Eftersom träden bidrar till liv även när de har dött så låter man träden ligga kvar i skogen. Svampar och insekter huserar i/på och äter då av den döda veden. Det är också fantastiskt vackert med de gamla skeletten av träd som ligger i grönskan och bryter av. Naturen är verkligen en konstnär.

Lugn lövskog

Det var så rofyllt och mysigt att strosa där under lövverket. Solen letade sig fram och det ledde till ett fint skuggspel på stigarna. Sen är det alltid lite svårfotograferat när allt är så grönt då det lätt blir ”för grönt” i kameran.

Blicka uppåt

När vi gick där pratade vi om att jag oftast bara tittar rakt fram eller neråt. Jag är ganska dålig på att titta rakt upp för att leta motiv (eller om man vill kalla det upplevelser). Ovanför trädkronorna skymtade en blå himmel med lite moln på. Också väldigt vackert.

Positivt överraskad

Vi gick den sista biten av rundan tillbaka mot bilen. Jag var otroligt positivt överraskad av den lilla nationalparken som jag knappt haft några förväntningar på. Innan besöket hade det mest känts som att det är en av alla nationalparker som vi ska bocka av. Nu gillar jag den faktiskt i all enkelhet. Jag tror att den döda veden bidrog väldigt mycket och att det kändes som att man gick i en grönskande tunnel.

Mot nya äventyr

Efter Dalby Söderskog körde vi vidare mot en annan nationalpark i Skåne, nämligen Stenshuvud. Mer om den i nästa inlägg.

Det här var en del av vår Europa-roadtrip, läs mer om den här:

Inlägg skapade 325

4 svar på “Europas minsta nationalpark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen